Bibliotek

biblioteket

Skolans bibliotek ”Régulo Tcherno Camará” är ett lysande exempel på vad som kan skapas med små medel. Nu finns drygt 7 000 volymer, mest på portugisiska, men även engelsk och fransk litteratur finns.
Biblioteket betjänar eleverna och lärarna i Cacine-området och uppdraget är att ”uppmuntra till goda läsvanor”!
Drömmen om ett bibliotek förverkligades tack vare två ungerska volontärer, Albert Zalan och hans bror Sami, som tillbringade ett år med att arbeta med detta projekt.
Den 13 november 2009 invigdes bilioteket i närvaro av Regulo Tcherno Camará, som var hövding för Nalu-folket, olika myndighetspersoner och den lokala befolkningen.
För Tcherno Camará var detta ett stort steg som togs för byns befolkning. Han ville vara med om att utveckla pedagogiska projekt inom regionen. Biblioteket är öppet förmiddagar och eftermiddagar måndag till fredag varje vecka.
Böcker är inget som förekommer i byn och här kan nu eleverna få både goda läsvanor och bokvanor. Lärarna utnyttjar biblioteket i undervisningen. Böckerna i biblioteket har donerats av vänner från Brasilien, Portugal, Ungern, Sverige och Kanada. Senaste sändningen innehöll så många böcker så att de äldre eleverna kunde få varsin lärobok. Äntligen kunde de få en egen bok i april 2015! Vårt projekt är att strukturera all litteratur enligt Dewey-systemet och allt är nu katalogiserat och uppställt i hyllorna. Nässjö och Annebergs bibliotek har skänkt ”knubbar” och annat biblioteksmaterial. Flera elever har varit med och kan hantera detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *