IT-undervisning

it-undervisning
I en lokal i utkanten av Cacine bedrivs IT-undervisning. Eftersom det inte finns någon kommunal el i byn får läraren börja lektionerna med att starta en dieselgenerator som förser lokalen med el.

Just nu har Betelskolans klass 10 och 11 några IT-lektioner varje vecka. Det bedrivs även kvällskurser som är öppna för andra invånare i byn. Många av eleverna har aldrig tidigare suttit vid en dator, så under de inledande lektionerna får eleverna lära sig att handskas med datorn genom att stänga av och sätta på den, använda musen och skriva texter med hjälp av tangentbordet. När eleverna börjar känna sig bekväma med datorerna lärs grunderna i Office-paketet ut.

IT-utbildningen är väldigt populär i byn, tillgång till utbildning inom området är annars något som främst finns i huvudstaden Bissau.

Eftersom det finns ett begränsat utbud av IT-utbildningar är IT-kunskaperna relativt låga i landet. Detta skapar möjligheter för de elever som har slutfört IT-utbildningen i Cacine eftersom det ändå finns en efterfrågan på IT-kunniga. I valet 2014 fick t.ex. några personer från Cacine, som slutfört IT-utbildningen, jobba med det nationella valet. Tack vare deras kunskaper kunde de registrera röstberättigade.

Merparten av datorerna har tidigare använts av företag och myndigheter i Sverige och därefter skänkts till AAEGB i Cacine.

Utmaningen just nu är att finansiera lärare, IT-utrustning och bränsle till generatorn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *